Psikoterapi ve Psikolojik Danışmanlık Nedir?

Psikoterapi ve psikolojik danışmanlık kişinin kendi iç dünyasına yolculuğu olarak tanımlanabilir. Var olan sorunları çözümlemek, ruhsal iyilik halini geliştirmek ya da duygusal ve sosyal gelişimi değerlendirmek için psikolojik destek alınabilir.

Ruh sağlığını geliştirmek isteyen birey, duygusal açıdan daha sağlıklı hissettiği ve açık iletişim ile daha kalıcı ilişkiler kurduğu bir yaşam hedefiyle psikoterapiye başvurur. Bu süreçte danışan ve psikoterapist birlikte ilerler.

X  Terapist, danışan adına onun sorunlarını çözmez.

X  Kişinin inançlarını, duygularını ve düşüncelerini yargılamaz.

X  Terapist tavsiye vermez.

Duygu ve düşünceler dışa vurularak, bireyin farkındalığını arttırıcı yöntemler izlenir. Her birey birbirinden farklı ve “biricik”tir. Bu sebeple kişinin kendisini, dünyayı ve başkalarını nasıl anlamlandırdığı üzerine odaklanılır. Geçmiş deneyimler, yaşantılar, öğrenmeler ve toplumsal çevre gibi bir çok etken bu algılama sürecini etkiler. Bu karmaşık yapıyı çözümlemek için önemli olan danışanın zihin akışında ilerleyerek terapi ilişkisi içerisinde duygusal güçlükleri çözümlemektir. Böylece ilk görüşmede gerçekleşmesi beklenen terapi hedeflerine ulaşıldığında ve karşılıklı olarak değişim gözlemlendiğinde terapi süreci sonlandırılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir